Despre GDPR

I. INFORMAȚII GENERALE

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale noastre, FORMATIA AUTENTIC Srl. („FORMATIA AUTENTIC”), cu sediul în mun. Bucuresti, str. Aromei Nr.1, Bl. L4, Etaj1, în calitate de operator de date.

Avem în vedere că, începand cu 25 mai 2018, va fi pus in aplicare Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) cunoscut ca si GDPR (General Data Protection Regulation). Asta inseamna ca orice Operator/entitate care prelucreaza date cu caracter personal trebuie sa aplice aceste noi cerinte si sa ofere intr-un mod transparent informatii cu privire la modul in care sunt prelucrate datele.

Prin acest document vă informăm cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet,www.formatia-autentic.ro

II. CATEGORIILE DE DATE CU CARACTER PERSONAL PRELUCRATE

II.1. Dacă sunteți client al www.formatia-autentic.ro, va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume și prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați www.formatia-autentic.ro, de exemplu comportamentul/preferințele/obișnuințele dumneavoastră în cadrul site-ului nostru, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul plasării unei comenzi prin www.formatia-autentic.ro sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea www.formatia-autentic.ro.

În cazul în care renunțați în a finaliza comanda unui produs disponibil pe comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de FORMATIA AUTENTIC iar datele dumneavoastră vor fi șterse automat.

II.2. Dacă sunteți vizitator al www.formatia-autentic.ro, FORMATIA AUTENTIC va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării www.formatia-autentic.ro, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul formularului pentru întrebări sau reclamații, formularului de returnare produs sau alte formulare, în măsura în care le completați.

II.3. Dacă aplicați pentru un job în cadrul FORMATIA AUTENTIC în calitate de candidat, prin accesarea secțiunii disponibilă pe site-ul nostru, FORMATIA AUTENTIC va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în acest context, cum ar fi nume, prenume, adresa de e-mail, telefon, experiență precum și orice alte date incluse în documentele pe care alegeți să le încărcați în această secțiune.

II.4. Dacă sunteți persoană de contact a Partenerilor sau potențialilor Parteneri, FORMATIA AUTENTIC prelucrează datele dumneavoastră de contact, cum ar fi nume și prenume, adresă de e-mail și telefon pe care le furnizați în contextul inițierii sau desfășurării relației contractuale cu Partenerii sau potențialii Parteneri.

III. SCOPURILE ȘI TEMEIURILE DE PRELUCRĂRII

III.1. Dacă sunteți client al www.formatia-autentic.ro, FORMATIA AUTENTIC prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:

– pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră și www.formatia-autentic.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea și facturarea comenzii plasate pe www.formatia-autentic.ro, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și FORMATIA AUTENTIC, definit în cuprinsul secțiunii Termeni și condiții de pe site-ul nostru. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și FORMATIA AUTENTIC.

– pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă FORMATIA AUTENTIC în contextul serviciilor prestate prin intermediul www.formatia-autentic.ro, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile noastre prin www.formatia-autentic.ro.

– pentru activități de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele și serviciile oferite de FORMATIA AUTENTIC, prin www.formatia-autentic.ro.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.

Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuțelor corespunzătoare de la momentul achiziționării de produse online, a subscrierii la newsletter, a participării la promoții și concursuri; pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opțiunile implicite, sau puteți solicita acest lucru în mod expres responsabilului nostru în protecția datelor la adresa de email autentic.tgv@gmail.com

Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.

– în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a site-ului www.formatia-autentic.ro, realizarea de profiluri de preferințe de consum, în principal, în vederea îmbunătățirii experienței oferite pe www.formatia-autentic.ro.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al FORMATIA AUTENTIC de a îmbunătății permanent experiența clienților pe www.formatia-autentic.ro. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.

III.2. Dacă sunteți vizitator al www.formatia-autentic.ro, FORMATIA AUTENTIC prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:

– pentru activități de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele și serviciile oferite de FORMATIA AUTENTIC, prin www.formatia-autentic.ro.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.

Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe site-ul nostru. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opțiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conținând comunicări comerciale, sa prin solicitarea expresă adresată responsabilului nostru cu protecția datelor la adresa de autentic.tgv@gmail.com

Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.

– pentru rezolvarea plângerilor, reclamațiilor și pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăți experiența dumneavoastră oferită pe www.formatia-autentic.ro.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al FORMATIA AUTENTIC de a asigura funcționarea corectă a www.formatia-autentic.ro, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor site-ului nostru, inclusiv prin soluționarea diferitelor întrebări sau reclamații.

Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.

III.3. Dacă alegeți să aplicați la un job prin www.formatia-autentic.ro, în calitate de candidat, FORMATIA AUTENTIC prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:

– pentru desfășurarea activităților specifice de recrutare pentru anumite posturi vacante în cadrul FORMATIA AUTENTIC.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază demersurile la cererea dumneavoastră pentru încheierea unui contract. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea noastra de a vă avea în vedere în procesul de recrutare pentru diferite posturi.

– pentru celelalte scopuri și temeiuri enumerate la secțiunea III.2. de mai sus.

III.4. Dacă sunteți persoană de contact a Partenerilor sau potențialilor Parteneri, FORMATIA AUTENTIC prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:

– pentru inițierea sau desfășurarea relației contractuale dintre FORMATIA AUTENTIC și Parteneri sau potențiali Parteneri

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al FORMATIA AUTENTIC de a iniția și desfășura relațiile contractuale în contextul oferirii serviciilor pe www.formatia-autentic.ro. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop poate avea drept consecințe imposibilitatea FORMATIA AUTENTIC de a-și desfășura activitatea.

– pentru celelalte scopuri și temeiuri enumerate la secțiunea III.2. de mai sus.

IV. DURATA PENTRU CARE VĂ PRELUCRĂM DATELE

Ca principiu, FORMATIA AUTENTIC va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.

În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform politicilor interne ale FORMATIA AUTENTIC, respectiv pe durata necesară îndeplinirii obligațiilor legale care revin în sarcina FORMATIA AUTENTIC (de exemplu, în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exercițiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).

În situația în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ștergere a datelor personale, prin solicitarea adresată responsabilului nostru cu protecția datelor la adresa autentic.tgv@gmail.com. FORMATIA AUTENTIC va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona și de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent prin intermediul newsletterullui despre produsele și serviciile oferite prin www.formatia-autentic.ro.

Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, FORMATIA AUTENTIC va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de FORMATIA AUTENTIC pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.

În cazul în care alegeți să aplicați la un job pe www.formatia-autentic.ro, în calitate de candidat, FORMATIA AUTENTIC va păstra datele cu caracter personal atât cât este necesar pentru procesul de recrutare. În cazul în care nu sunteți selectat pentru poziția pentru care ați aplicat, FORMATIA AUTENTIC va prelucra datele dumneavoastră pe care le-ați furnizat pentru a vă avea în vedere pentru alte procese de recrutare, dar nu mai mult de 3 ani de la data la care ați furnizat datele.

În cazul în care sunteți persoană de contact a Partenerilor sau potențialilor Parteneri ai FORMATIA AUTENTIC, datele dumneavoastră cu caracter personal vor fi prelucrate pe durata necesară pentru încheierea / executarea contractului și ulterior potrivit politicilor interne și obligațiilor legale, inclusiv cele privind arhivarea.

V.DEZVĂLUIREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, FORMATIA AUTENTIC poate dezvălui datele dumneavoastră către Parteneri, către societățile afiliate FORMATIA AUTENTIC, către terțe persoane sau entități care sprijină FORMATIA AUTENTIC în oferirea de servicii prin www.formatia-autentic.ro (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:

– PENTRU ADMINISTRAREA www.formatia-autentic.ro;
– ÎN SITUAȚIILE ÎN CARE ACEASTĂ COMUNICARE AR FI NECESARĂ PENTRU ATRIBUIREA DE PREMII SAU ALTE FACILITĂȚI CLIENȚILOR, OBȚINUTE CA URMARE A PARTICIPĂRII LOR LA DIVERSE CAMPANII PROMOȚIONALE ORGANIZATE DE CĂTRE FORMATIA AUTENTIC PRIN www.formatia-autentic.ro;
– PENTRU MENȚINEREA, PERSONALIZAREA ȘI ÎMBUNĂTĂȚIREA SITEULUI www.formatia-autentic.ro ȘI A SERVICIILOR DERULATE PRIN INTERMEDIUL EI;
– PENTRU EFECTUAREA ANALIZEI DATELOR, TESTAREA ȘI CERCETAREA, MONITORIZAREA TENDINȚELOR DE UTILIZARE ȘI ACTIVITATE, DEZVOLTAREA CARACTERISTICILOR DE SIGURANȚĂ ȘI AUTENTIFICAREA UTILIZATORILOR;
– PENTRU TRANSMITEREA DE COMUNICĂRI COMERCIALE DE MARKETING, ÎN CONDIȚIILE ȘI LIMITELE PREVĂZUTE DE LEGE;
– ATUNCI CÂND DEZVĂLUIREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL ESTE PREVĂZUTĂ DE LEGE ETC.
Pentru prelucrarea de date derulată de Partenerii cu care intrați în relație, potrivit termenelor și condițiilor comerciale prin intermediul site-ului nostru și care prelucrează datele dumneavoastră în nume propriu, în calitate de operatori de date, vă rugăm să aveți în vedere politicile de confidențialitate oferite de acei Parteneri. Chiar dacă FORMATIA AUTENTIC a făcut toate diligențele în sensul încheiere de convenții privind prelucrarea datelor, totuși FORMATIA AUTENTIC nu are niciun control asupra modului concret în care vă sunt prelucrate datele de către aceștia.

VI. TRANSFERUL DATELOR CU CARACTER PERSONAL

Datele cu caracter personal furnizate către FORMATIA AUTENTIC pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană, în măsura în care dezvoltarea companiei va implica înființarea de sedii secundare / puncte logistice pe teritoriul Uniunii Europene.

VII. DREPTURILE DE CARE BENEFICIAȚI

– DREPTUL LA INFORMARE SI ACCES LA DATE CU CARACTER PERSONAL: DREPTUL DE A OBTINE O CONFIRMARE A FAPTULUI CA SE PRELUCREAZA SAU NU DATE CU CARACTER PERSONAL CARE VA PRIVESC SI, IN CAZ AFIRMATIV, ACCES LA DATELE RESPECTIVE.
– DREPTUL LA RECTIFICARE: DREPTUL DE A SOLICITA FORMATIA AUTENTIC SI DE A OBTINE, FARA INTARZIERI NEJUSTIFICATE, RECTIFICAREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL INEXACTE CARE VA PRIVESC SI/SAU DE A OBTINE COMPLETAREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL CARE SUNT INCOMPLETE.
– DREPTUL LA STERGEREA DATELOR („DREPTUL DE A FI UITAT”): DREPTUL DE A OBTINE STERGEREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL CARE VA PRIVESC, FARA INTARZIERI NEJUSTIFICATE, IN CAZUL IN CARE SE APLICA ANUMITE MOTIVE MENTIONATE IN REGULAMENTUL GDPR.
– DREPTUL LA RESTRICȚIONAREA PRELUCRĂRII: DREPTUL DE A OBTINE RESTRICȚIONAREA PRELUCRĂRII ÎN ANUMITE CAZURI.
– DREPTUL LA PORTABILITATEA DATELOR: DREPTUL DE A PRIMI DATELE CU CARACTER PERSONAL CARE VA PRIVESC SI DE A LE TRANSMITE CATRE UN AL OPERATOR.
– DREPTUL LA OPOZIȚIE: DREPTUL DE A VA OPUNE IN ORICE MOMENT PRELUCRARII DATELOR CU CARACTER PERSONAL CARE VA PRIVESC, IN CONDITIILE REGULAMENTULUI GDPR.
– DREPTUL DE A NU FACE OBIECTUL UNEI DECIZII BAZATE EXCLUSIV PE PRELUCRAREA AUTOMATA, INCLUSIV CREAREA DE PROFILURI, CARE PRODUCE EFECTE JURIDICE CARE VA PRIVESC SAU VA AFECTEAZA IN MOD SIMILAR INTR-O MASURA SEMNIFICATIVA.
– DREPTUL SA VA ADRESATI PRINTR-O PLANGERE AUTORITATII NATIONALE DE SUPRAVEGHERE A PRELUCRARII DATELOR CU CARACTER PERSONAL (ANSPDCP) IN SITUATIA IN CARE CONSIDERATI CA DATELE DUMNEAVOASTRA NU AU FOST PRELUCRATE IN CONFORMITATE CU PREVEDERILE LEGALE.
– O LISTĂ COMPLETĂ A DREPTURILOR DUMNEAVOASTRĂ CONFERITE DE NOUL REGULAMENT PRIVIND PROTECȚIA DATELOR SE GĂSEȘTE LA HTTPS://GDPR-INFO.EU/CHAPTER-3/
Pentru exercitarea drepturilor mentionate mai sus, va rugam sa va adresati prin cerere scrisa, datata si semnata la adresa e-mail:autentic.tgv@gmail.com, ori la adresa poștală: Targoviste, str. Stanica Ilie bl.48, sc. A, et. 2, ap. 11, Târgoviște 130146, în atenția responsabilului cu protectia datelor. În termen de cel mult o lună calculat de la primirea cererii dumneavoastră vi se vor furniza informații privind acțiunile intreprinse sau, acolo unde este cazul, privind motivele pentru care nu pot fi luate măsurile solicitate. De asemenea, conform Regulamentului GDPR, termenul de răspuns menționat mai sus poate fi prelungit cu cel mult două luni în situatia in care este necesar, ținandu-se cont de complexitatea și numărul cererilor, urmând să vă informam cu privire la acest aspect, dacă va fi cazul.

VIII. PRINCIPII AVUTE ÎN VEDERE DE FORMATIA AUTENTIC CU PRIVIRE LA PRELUCRAREA DATELOR DUMNEAVOASTRĂ:

1. Legalitate, echitate și transparență: Datele cu caracter personal sunt prelucrate în mod legal, echitabil și transparent față de dumneavoastră.
2. Limitarea la scop: Datele sunt colectate în scopuri determinate, explicite și legitime și nu sunt prelucrate ulterior într-un scop incompatibil cu aceste scopuri.
3. Minimizarea datelor: Datele sunt adecvate, relevante și limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate.
4. Exactitate: Datele cu caracter personal prelucrate sunt exacte și actualizate oricând este necesar. Datele care se dovedesc inexate vor fi șterse sau rectificate fără întârziere.
5. Limitarea stocării: Datele sunt păstrate doar pentru perioada necesară îndeplinirii scopurilor în care sunt prelucrate.
6. Securitate și Confidențialitate: Datale sunt prelucrate într-un mod care asigură securitatea adecvată, inclusiv protecția împotriva prelucrării neautorizate sau ilegale și împotriva pierderii, a distrugerii sau a deteriorării accidentale.
7. Responsabilitate: FORMATIA AUTENTIC este responsabil pentru respectarea tuturor principiilor și poate demonstra respectarea lor.

IX. RESPONSABILITĂȚI ASUMATE DE FORMATIA AUTENTIC ȘI MĂSURI LUATE ÎN ACTIVITATEA DE PRELUCRARE A DATELOR:

1. Registrul operațiunilor de prelucrare: FORMATIA AUTENTIC ține o evidență a activităților de prelucrare desfășurate.
2. Desemnarea unui Responsabil cu Protecția Datelor: FORMATIA AUTENTIC a numit un responsabil ce urmărește implementarea, monitorizarea măsurilor luate privind protecția datelor.
3. Luarea de măsuri tehnice și organizatorice / adoptarea de politici și proceduri interne: FORMATIA AUTENTIC a adoptat măsuri de ordine tehnică precum implementarea unor soluții software de securitate avansate,soluții de pseudonimizare a datelor (cu titlu de exemplu, în cazul selecției de provideri de servicii ITFORMATIA AUTENTIC garantează ca acestia sunt certificati “Privacy Shield” si/sau sunt considerați de catre Comisia Europeană ca furnizând un nivel adecvat de protecție). De asemenea,FORMATIA AUTENTIC a redactatat și implementat proceduri interne de gestionare a datelor personale, a instruit angajații, a limitat accesul la date personale, a încheiat contracte de confidențialitate cu salariații săi operatori de date, ș.a.
4. Procedura de notificare a autorității: pentru a minimimza impactul unor potențiale breșe de securitate asupra persoanelor vizate,FORMATIA AUTENTIC a implementat o procedură de notificare a autorității de supraveghere (ANSPDCP) într-un termen cât mai scurt (maxim 72 ore).

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la: autentic.tgv@gmail.com

Monitorizarea respectării cerințelor legale în acest domeniu este asigurată inclusiv de către responsabilul cu protecția datelor desemnat în cadrul FORMATIA AUTENTIC, având următoarele date de contact: autentic.tgv@gmail.com

Pentru si mai multe detalii puteti consulta baza legala:Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor) (accesibil la http://dataprotection.ro/?page=Regulamentul_nr_679_2016 ).

Această pagină de internet folosește fișiere de tip cookie. Pentru mai multe informații cu privire la modul în care se folosesc aceste fișiere, vă rugăm să accesați linkul de pe site-ul nostru cu privire la politica în legătură cu fișierele cookies.

Despre Cookie

Informaţiile prezentate în continuare au scopul de a informa utilizatorul despre plasarea, utilizarea şi administrarea “cookie”-urilor utilizate de site-ul www.formatia-autentic.ro.

Vă rugam să citiţi cu atenţie informaţiile ce urmează:

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia.

În ceea ce numim “web modern” sau “web 2.0”, cookie-urile joacă un rol important în facilitarea accesului şi livrării multiplelor servicii de care utilizatorul se bucură pe Internet, cum ar fi:

  • Personalizarea anumitor setări precum: limba în care este vizualizat site-ul, data şi ora, păstrarea opţiunilor/setărilor (inclusiv memorarea acestora) şi păstrarea preferinţelor mai vechi prin accesarea diferitelor butoane/funcţii.
  • Cookie-urile oferă deţinătorilor de site-uri un feedback valoros asupra modului cum sunt utilizate site-urile lor de către utilizatori, astfel încât să le poată face şi mai eficiente ori mai accesibile pentru utilizatori.
  • Permit aplicaţiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri să fie incluse (inserate/embed) în anumite pagini pentru a crea o experienţă de navigare mai valoroasă, mai utilă şi mai plăcută.

Ce este un “cookie”?

Un “Internet Cookie” (termen cunoscut şi ca “browser cookie” sau “HTTP cookie” ori pur şi simplu “cookie”) este un fişier de mici dimensiuni, format din litere şi numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se accesează Internetul.

Cookie-ul este trimis printr-o solicitare emisă de către web-server pe care este găzduit site-ul, către browser-ul utilizatorului (Ex: Firefox, Internet Explorer, Chrome etc.) şi este complet “pasiv”, în sensul că nu conţine programe software, viruşi sau spyware şi nici nu poate accesa informaţiile de pe hard driveul utilizatorului.

Un cookie este format din 2 părţi: numele şi conţinutul sau valoarea cookie-ului ce este asociat în mod unic cu domeniul pe care este găzduit site-ul care l-a trimis către browserul utilizatorului (ex: politisti.ro). Mai mult, durata de existenţă a unui cookie este determinată şi doar webserver-ul care a trimis cookie-ul îl poate accesa din nou, şi numai în momentul în care utilizatorul se întoarce pe site-ul asociat webserver-ului respectiv.

Cookie-urile nu solicită informaţii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate şi nici nu pot identifica personal utilizatorii de internet.

Există două categorii principale de cookie-uri:

  • Cookie-uri de sesiune – acestea sunt stocate temporar în dosarul de cookie-uri al browserului web până când utilizatorul părăseşte siteul respectiv sau închide fereastra browserului.
  • Cookie-uri persistente – acestea sunt stocate în computer sau echipamentul folosit pe hard pentru o perioadă mai lungă şi răman stocate inclusiv după părăsirea siteului sau după închiderea browserului web (iar în general depind de durata de viaţă prestabilită pentru cookie).

Cookie-urile persistente le includ şi pe cele plasate de un alt website decât cel pe care îl vizitează utilizatorul la momentul respectiv – cunoscute sub numele de “third party cookies” (cookie-uri plasate de terţi) – care pot fi folosite în mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel încât să fie livrată publicitate cât mai relevantă pentru utilizator.

Avantajele cookie-urilor

Un cookie conţine informaţii care fac legătura între un browser (utilizatorul) şi un web-server anume (site-ul). Dacă un browser accesează acel web-server din nou, acesta poate citi informaţia deja stocată şi reacţiona în consecinţă.

Cookie-urile asigură utilizatorilor o experientă placută de navigare şi susţin eforturile website-uri de a oferi servicii confortabile utilizatorillor. Exemple – preferinţele în materie de confidenţialitate online, opţiunile privind limba site-ului sau publicitate relevantă etc.

Durata de viaţă a unui cookie

Cookie-urile sunt administrate de web-servere. Durata de viaţă a unui cookie poate varia semnificativ, depinzând de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusiv pentru o singură sesiune (“session cookies”) şi nu sunt reţinute după ce utilizatorul a părăseşte site-ul, iar unele cookie-uri sunt reţinute şi refolosite de fiecare dată când utilizatorul revine pe acel site (“cookie-uri permanente”).
Cu toate acestea, cookie-urile pot fi şterse de utilizator în orice moment prin intermediul setărilor browserului.

Cookie-urile plasate de terţi

Anumite secţiuni de conţinut de pe unele website-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terţe părţi/furnizori (Ex: news box, un video de pe YouTube sau o reclamă). Aceste terţe părţi pot plasa de asemenea cookie-uri prin intermediul site-ului şi ele se numesc “third party cookies“, pentru că nu sunt plasate de website-ului respectiv. Furnizorii terţi trebuie să respecte de asemenea legea în vigoare şi politicile de confidenţialitate ale deţinătorului website-ului.

Utilizarea cookie-urilor de către www.formatia-autentic.ro

Vizita pe acest website poate plasa cookie-uri în scopuri de:

  • Cookie-uri de performanţă
  • Cookie-uri de analiză a vizitatorilor
  • Cookie-uri de înregistrare sau autentificare
  • Cookie-uri ale terţelor părţi

Cookie-uri de performanţă

Acest tip de cookie reţine preferinţele utilizatorului pe acest website, astfel încât nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizitare a site-ului. Ex: setările volumului pentru video player.

Cookie-uri de analiză a vizitatorilor

De fiecare dată când un utilizator vizitează acest site, softul de analiză (analytics) furnizat de o terţă parte generează un cookie pentru contorizarea utilizatorului. Acest cookie ne spune dacă aţi mai vizitat acest website până acum. Browserul comunică dacă există acest cookie, iar dacă nu, este generat unul. Acest lucru permite monitorizarea utilizatorilor unici care vizitează website-ul şi cât de des o fac.
Acest cookie nu poate fi folosit pentru a identifica persoanele fizice, ele sunt folosite doar în scop statistic.

Cookie-uri pentru înregistrare sau autentificare

Când vă înregistraţi ori vă autentificaţi pe acest website, se generează un cookie care ne anunţă dacă sunteţi înregistrat sau nu. Server-ul nostru utilizează aceste cookie-uri pentru a identifica contul cu care sunteţi înregistrat şi dacă aveţi permisiunile necesare pentru un anumit serviciu ori pentru accesul la anumite secţiuni ale website-ului. De asemenea, permite asocierea comentariilor pe care le postaţi pe site cu username-ul contului dvs. Dacă nu aţi selectat opţiunea “păstrează-mă autentificat“, acest cookie se va şterge automat când veţi închide browserul sau calculatorul.

Cookie-uri ale terţelor părţi

Pe unele pagini, terţii pot seta propriile cookie-uri anonime, în scopul de a urmări succesul unei reclame/aplicaţii sau pentru customizarea unei aplicaţii. Datorită modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum terţele părţi nu pot accesa cookie-urile deţinute de acest site. Ex: când distribuiţi un articol folosind butoanele reţelelor de socializare aflate pe acest site, reţeaua socială va înregistra acţiunea dvs.

Publicitatea online ce aparţine terţelor părţi. Unele dintre acestea folosesc propriile cookie-uri anonime pentru a analiza câte persoane au vizualizat un mesaj publicitar, ori pentru a vedea câte persoane au vizualizat de mai multe ori aceeaşi reclamă. Companiile care generează aceste cookie-uri au propriile politici de confidenţialitate, iar acest website nu are acces la aceste cookie-uri. Cookie-urile părţilor terţe sunt folosite pentru a vă afişa publicitate targetată şi pe alte site-uri, bazându-se pe navigarea dvs. pe acest site.

Tipul de informaţii stocate şi accesate prin intermediul cookie-urilor

Cookie-urile păstrează informaţii într-un fişier text de mici dimensiuni care permit unui website să recunoască un browser. Web-serverul va recunoaşte browserul până când cookie-ul expiră sau este şters. Cookie-ul stochează informaţii importante care îmbunătaţesc experienţa de navigare pe Internet. Ex: setările privind limba în care se doreşte accesarea unui site, păstrarea unui user autentificat în contul de membru ori contul de mail, securitatea online, păstrarea şi memorarea unor setări etc.

Importanţa cookie-urilor pentru Internet

Cookie-urile reprezintă punctul central al funcţionării eficiente a Internetului, ajutând la generarea unei experienţe de navigare prietenoase, adaptată preferinţelor şi intereselor fiecărui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor poate face unele website-uri imposibil de utilizat.

Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu înseamnă că nu veţi mai primi publicitate online, ci doar că aceasta nu va mai putea ţine cont de preferinţele şi interesele dvs. evidenţiate prin comportamentul de navigare.

Exemple de întrebuinţări importante ale cookie-urilor (care nu necesită autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):

  • Conţinut şi servicii adaptate preferinţelor utilizatorului – categorii de ştiri, vreme, sport, hărţi, servicii publice şi guvernamentale, site-uri de entertainment şi servicii de travel.
  • Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor – reţinerea parolelor, preferinţele privind limba (Ex: afişarea rezultatelor căutărilor în limba română).
  • Reţinerea filtrelor de protecţie a copiilor privind conţinutul pe Internet (opţiuni family mode, funcţii de safe search).
  • Limitarea frecvenţei de difuzare a reclamelor – limitarea numarului de afişări a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.
  • Furnizarea de publicitate relevantă pentru utilizator.
  • Măsurarea, optimizarea şi caracteristicile de analytics – cum sunt confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un site, ce tip de conţinut este vizualizat mai mult şi modul cum un utilizator ajunge pe site (ex: prin motoare de căutare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile derulează aceste analize a utilizării lor pentru a îmbunătăţire în beneficiul utilizatorului.

Securitatea şi problemele legate de confidenţialitate

Cookie-urile NU sunt viruşi! Ele folosesc un format de tip plain text. Nu sunt alcătuite din bucăţi de cod, aşa că nu pot fi executate şi nici nu pot auto-rula. În consecinţă, nu se pot duplica sau replica pe alte reţele pentru a rula sau replica din nou. Întrucât nu pot îndeplini aceste funcţii, nu pot fi considerate viruşi.

Cookie-urile pot fi totuşi folosite în scopuri negative. Deoarece stochează informaţii despre preferinţele şi istoricul de navigare al utilizatorilor, atât pe un anume website cât şi pe mai multe website-uri, cookie-urile pot fi folosite ca o formă de spyware. Multe produse anti-spyware sunt conştiente de acest fapt şi în mod constant marchează cookie-urile pentru a fi şterse în cadrul procedurilor de ştergere/scanare anti-virus/anti-spyware.

În general browserele au integrate setări de confidenţialitate care furnizează diferite nivele de acceptare a cookie-urilor, perioada de valabilitate şi ştergere automată după ce utilizatorul a vizitat un anumit site.

Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri

Având în vedere că protecţia identităţii este foarte importantă şi reprezintă dreptul fiecărui utilizator de internet, este indicat să se ştie care sunt eventuale probleme ce pot apărea în legătură cu cookie-urile. Întrucât prin intermediul lor se transmit în mod constant în ambele sensuri informaţii între browser şi website, dacă un atacator sau persoană neautorizată intervine în parcursul de transmitere a datelor, informaţiile conţinute de cookie pot fi interceptate. Deşi foarte rar, acest lucru se poate întâmpla dacă browserul se conectează la server folosind o reţea necriptată (Ex: o reţea Wi-Fi nesecurizată). Alte atacuri bazate pe cookie implică setări greşite ale cookie-urilor pe servere.

Dacă un website nu solicită browserului să folosească canale criptate, atacatorii pot folosi această vulnerabilitate pentru a păcăli browserele în a trimite informaţii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizează apoi informaţiile în scopul de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important să fiţi atenţi în alegerea metodei celei mai potrivite de protecţie a informaţiilor personale.

Sfaturi pentru o navigare sigură şi responsabilă, bazată pe cookies

Datorită flexibilităţii lor şi a faptului că majoritatea dintre cele mai vizitate şi cele mai mari site-uri folosesc cookie-uri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe website-urile cele mai răspândite şi utilizate, printre care: YouTube, Gmail, Yahoo, Google şi multe altele.

Câteva sfaturi care vă pot asigura să navigaţi fără griji cu ajutorul cookie-urilor:

  • Particularizaţi-vă setările browserului în privinţa cookie-urile pentru a stabili un nivel confortabil al securităţii.
  • Dacă nu vă deranjează cookie-urile şi sunteţi singura persoană care utilizează computerul, puteţi seta termene lungi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare şi al datelor personale de acces.
  • Dacă împărţiţi accesul la calculator, puteţi lua în considerare setarea browserului pentru a şterge datele individuale de navigare de fiecare dată când închideţi browserul, este varianta de a accesa site-urile care plasează cookie-uri şi de a şterge orice informaţie de vizitare la închiderea sesiunii de navigare.
  • Instalaţi-vă şi actualizaţi-vă constant aplicaţiile antispyware. Multe dintre aplicaţiile pentru detectarea şi prevenirea spyware-ului includ detectarea atacurilor de pe site-uri. Astfel, împiedică browserul să acceseze site-uri care ar putea să exploateze vulnerabilităţile browserului ori să descarce software periculos.
  • Asiguraţi-vă că aveţi browserul mereu actualizat (updatat). Cele mai multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizează exploatând punctele slabe ale unor versiuni vechi de browsere.

Cookie-urile sunt pretutindeni şi nu pot fi evitate dacă doriţi să vă bucuraţi de acces pe cele mai bune şi cele mai mari website-uri de pe Internet, locale sau internationale. Cu o înţelegere clară a modului lor de operare şi a beneficiilor pe care le aduc, puteţi lua măsurile necesare de securitate astel încât să puteţi naviga cu încredere pe internet.

Dezactivarea cookie-urilor

Dezactivarea şi refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite website-uri impracticabile sau dificil de vizitat şi utilizat. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu înseamnă că nu veţi mai primi sau vedea publicitate online.

Este posibilă setarea browserului pentru ca aceste cookie-uri să nu mai fie acceptate ori puteţi seta browserul să accepte cookie-uri doar de la un website anume. Dar, spre exemplu, dacă nu esti înregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lasa comentarii.

Toate browserele moderne oferă posibilitatea de a schimba setările cookie-urilor. Aceste setări se gasesc de regulă în “Opţiuni” sau în meniul de “Preferinţe” al browserului dvs. ori puteţi folosi opţiunea “Ajutor” a browserului pentru mai multe detalii.

Despre cookies, ce sunt şi cum funcţionează – Politica GDPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *